Zene:
Nyári grill ötletek, tanácsok

Nyári grill ötletek, tanácsok

Like
3364
0
kedd, 03 május 2016
Gasztronómia recept

grill

 

A hagyományos szalonnasütés és nyársalás helyett (vagy mellett) manapság a grillezés a nyári szezon egyik leghangulatosabb programja. Hétvégi vagy esti kerti, teraszi grill partik alkalmával sok-sok finomsággal tudjuk vendégeinket meglepni, azonban ezek akkor lesznek igazán sikeresek, ha megfelelő ételekkel készülünk. Az alábbi grill receptek ebben segíthetnek..

Snack – antipasti

A grillezés általában a vendégek körében történik, így nagyon fontos az, hogy amíg a parázson sülnek az ételek, vendégeink már valamit kóstolgassanak vagy rágcsáljanak. Ezért előre készítsünk mártogatósokat – amelyeket tálaljunk rágcsálnivalókkal(pl. chips, sós aprósütemények, friss zöldségdarabok, stb). Vagy készítsünk crostini és bruschetta falatokat!

Grill ételek

Legegyszerűbb a grillkolbászok grillezése. Ezek előnye, hogy nem igényelnek előkészítést, pácolást, és nagyon gyorsan elkészülnek, így az első nagy éhséget könnyen csillapíthatjuk velük. A gyerekek is szívesen megeszik a thüringiai (fehér) grill kolbászt, vagy egy sajttal és ketchuppal töltött, szalonnába tekert grillezett virslit. A grillkolbászok széles kínálatából választhatunk a grill szezonban, érdemes azonban kizárólag minőségi árut vásárolni. Nem utolsó sorban, akár nyársak készítésére is felhasználhatjuk a kolbászokat.

Ezen kívül érdemes és javasolt különlegesen pácolt húst, halat és zöldségeket is kínálni. De –

  • Vigyázzunk arra, hogy olyan húsokat válasszunk, amelyek nem túl zsírosak – pl csirkecomb, csirkemell, steak, bárány borda, tarja stb. A hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok. A vastagabb húsokat vágjuk fel kockákra, és készítsünk nyársakat belőlük.
  • A grillezendő ételek legyenek egyszerűek, azaz semmi szükség flancos előkészítésre és tálalásra.
  • A nyársak elkészítése a legegyszerűbb, és a sütésük is kevesebb időt igényel. Használhatunk fém nyársakat vagy fapálcikát (de ezeket ne felejtsük el beáztatni legalább fél órával sütés előtt!)
  • A zöldségekkel sok mindent lehet kezdeni – pl feldarabolhatjuk őket kis kockákra, amikből nyársakat készíthetünk. Némely zöldséget csupán meg kell mosni, és lehet is grillezni pucolás, pác nélkül. Krumplit, kukoricát érdemes félig megfőzni vízben, majd a grillen egy kicsit átpirítani.
  • A grillezett ételek általában szárazak, így érdemes bepácolni őket és előre készíteni néhány egyszerű mártást vagy szószt is. Azonban csakis közvetlenül sütés előtt sózzuk meg!
  • Ne feledkezzünk meg köretekről és salátákról – néhány szelet kenyér nem elég!
  • Vigyázzunk arra, hogy az ételek ne égjenek oda – de feltétlenül legyenek kellően átsülve.
  • A grillezést általában egy könnyű, nyárias desszert zárja, ez lehet fagylalt grillezett gyümölcsökkel, vagy egy egyszerű gyümölcs saláta, vagy gyümölcshab!
  • Az ételek mellett az italokra is ügyeljünk – vigyázzunk az alkoholra, nyáron szomjasabbak vagyunk, és hamar eltűnik egy üveg bor! Inkább készítsünk gyenge nyári koktélokat, üdítőket.

 

Share Button

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük